← 25.9 Vuosi 2012 | 26 Kritiikkiä → |
Kahkoni on keinotekoinen kieli. Sen on kehittänyt pirkkalalainen tietojenkäsittelytieteiden opiskelija Jouni Kähkönen (s. 1986). Kielen kehittäjä alkoi luoda kieltä neljäntoista vuoden iässä, vuoden 2001 alussa; aikaisin kielen suunnitteluun viittaava tiedostopäivämäärämerkintä on 3. helmikuuta 2001.
Tämä teos määrittelee kahkonin kieliopin. Kielioppia päivitetään jatkuvasti. Uusin versio kieliopista on aina saatavilla verkosta.
Kahkonin kielen sanasto ja kielioppi pohjautuvat suomen, ruotsin ja englannin kieliin. Sanoja on lainattu myös saksasta, venäjästä ja muutamista muista kielistä — nykyään eneten viron kielestä. Kielessä on myös runsas joukko sanoja, joita ei ole lainattu mistään kielestä; osa näistä sanoista on luotu deskriptiivisesti (esimerkiksi vailas = reipas; häile = vokaali, iljas = liukas, sihta = hiihtää) ja osa imaginaatioon nojautuen (silla = uskaltaa, vaasta = jaksaa).
Kahkoni on agglutinoiva kieli. Siinä sanaan liitetään päätteitä. Vastoin agglutinoivan kielen ihannetyyppiä kahkonissa sanat jokseenkin taipuvat (esim. mahher+ens → mahrens). Näihin sanataivutuksiin liittyy kuitenkin selkeät säännöt. Kahkonissa ei ole substantiiveilla sukua, ja verbitkin taipuvat säännöllisesti; niiden perään vain liitetään lauseen subjektin mukainen persoonapääte (untenda+m → untendam). Indikatiivissa, konditionaalissa ja potentiaalissa verbit taipuvat yksinkertaisesti, mutta nominaalirakenteissa verbin vartalo kokee tietyin säännöin tehtyjä muutoksia (esimerkiksi -dde-pääte muuttuu -t-päätteeksi: kodde+mas → kotmas, suomeksi menossa).
Lauseenjäsenten perusjärjestys on subjekti−predikaatti−objekti. Sanajärjestystä voidaan pitää tietyiltä osin jopa suomen kieltäkin väljempänä. Kahkonissa on esimerkiksi erikseen genetiivi ja "genetiiviakkusatiivi", kun taas suomessa genetiiviakkusatiivi voi olla genetiivin kaltainen. Kahkonin oma genetiiviakkusatiivi vähentää lauseen monitulkintaisuutta.
Kahkonin kielessä on pitkiäkin sanoja, koska sanan perään voidaan, suomen kielen tavoin, lisätä liitepartikkeleita (esimerkiksi suomen -kin, -ko), sijapäätteitä (esimerkiksi suomen -ssa, -sta), nominien persoonapäätteitä (esimerkiksi suomen -ni, -si, -mme) sekä monikon tunnus. Omistusliitteellä on kahkonissa vain yksi tunnus, -(e)m.
Kahkonin kielessä on noin 12 438 sanaa (laskettu 06-2015). Kahkonin sanakirja on osoitteessa www.kajouni.arkku.net/kahkoni/search.