← 25.9 Vuosi 2012 | 26 Kritiikkiä → |
Alkuajoiltaan lähtien kieltä on pala palalta kehitetty selkeämmäksi ja loogisemmaksi kokonaisuudeksi. Kielen kehitys muutoksineen jatkuu edelleen; kieltä ei haluta stabilioida tiettyyn muotoon, vaan kieleen vaikuttaa yhäkin suurehkot muutokset.
Kieltä ei haluta jämäyttää paikoilleen, vaan sanastoa, sananmuodostusta sekä kielioppirakenteita hiotaan aina kun epäloogisuutta, epäesteettisyyttä tai inkoherenttia sanastoa tulee vastaan. Näin kielen ulkoasu ja ilmaisukyvykkyys kehittyvät jatkuvasti.
Kielen kehittämistä ja muutosvoimaisuutta ei haluta pysäyttää, vaan muutosten annetaan vapaasti ilmaantua kieleen (tosin kielen loogisuutta kadottamatta). Tällaisen vapaan kehityksen vuoksi voi myös olla mahdollista, että kieli saavuttaa määrätyssä vaiheessa sen pisteen, että kieltä voidaan pitää "valmiina", koherenttina kokonaisuutena.
Tarkoituksena ei ole niin ikään kehittää kieleen mahdollisimman monitahoisia rakennemahdollisuuksia (vastoin kuin esperantossa), vaan rakenne pyritään pitämään mahdollisimman selkeänä. Kielen kehittymiseen kuuluu – ja on kuulunut – niin ikään turhan mutkikkaiden rakenteiden yksinkertaistus. Tämä lähestymistapa on ilmennyt esimerkiksi potentiaali- ja konditionaalimuotojen persoonataivusten yksinkertaistuksessa.