← 25.9 Vuosi 2012 | 26 Kritiikkiä → |
Suomen kieltä hallitsevan on helppo valita oikea sijamuoto nominatiiviakkusatiivin (auto) ja genetiiviakkusatiivin välillä (auton); poikkeuksena on monikollisen objektin sisältävä passiivilause; sen on opeteltava suomen kieltä hallitsevankin erikseen.
Yleisesti nominatiivi- ja genetiiviakkusatiivin valinnan välillä on otettava huomioon seuraavaksi mainitut seikat:
Kun tiedetään, pitääkö käyttää partitiivia (autoa) vai akkusatiivia, on seuraavaksi päätettävä tuleeko käyttää nominatiivi- vai genetiiviakkusatiivia, eli on tehtävä valinta muotojen auton ja auto_ välillä:
1) Persoonapronomini objektina:
Kun akkusatiivillisena objektina on persoonapronomini, käytetään genetiiviakkusatiivia:
Erityisesti dij-sanan kanssa on oltava tarkkoja. Kun on kyse ihmisistä, käytetään muotoa dijen, heidät, kun on kyse muista, käytetään muotoa dij, ne.
Tämä käytäntö on tullut suomen kielen vaikutuksesta; suomen kielessä käytetään aina persoonapronomineissa genetiiviakkusatiivia.
2) Monikko:
Akkusatiivillinen monikko on aina nominatiiviakkusatiivissa (paitsi seuraavassa kohdassa mainitussa tapauksessa ja yllä mainitussa dij-persoonapronominin ne-merkityksen tapauksessa).
3) Monikollisen objektin passiivilauseen tapaus:
Monikollisen objektin sisältävän passivilauseen tapauksessa ei käytetä nominatiiviakkusatiivia (eli päätteetöntä akkusatiivia, esim. Talot_ rakennettiin), vaan päätteellistä akkusatiivia (esim. Dommijen höiendui). Tästä lisää kohdassa Passiivi ja monikollinen objekti.
4) Muut tapaukset:
Muissa tapauksissa (99% tapauksista) oikean akkusatiivin valintaan vaikuttaa, onko lauseessa suora subjekti vai ei.
Kun lauseessa on välitön, suora subjekti, käytetään genetiiviakkusatiivia:
Kun lauseessa ei ole välitöntä, suoraa subjektia, vaan epäsuora tekijä, käytetään nominatiiviakkusatiivia:
Esimerkeistä yllä voi nähdä, että genetiiviakkusatiivia käytetään silloin kun lauseessa esiintyy subjekti ja kun tämä subjekti on nominatiivimuotoinen. Muulloin käytetään nominatiiviakkusatiivia.
Lisäksi mielletään suoraksi subjektiksi lauseenvastikkeen sisältävän lauseen tekijä, vaikka se on genetiivimuodossa (hänen, heinen), eli lauseenvastikkeen akkusatiivillinen kohde on genetiiviakkusatiivissa, vaikka siinä subjekti onkin genetiivin, eli lauseenvastikkeettomassa ("että-lauseellisessa") lauseessa esiintynyt objektin genetiiviakkusatiivi säilyy niin ikään lauseenvastikkeellisen lauseen objektissa: Uumadem et dij höiendehmadul dommen. → Uumaden dijen höiendehmannul dommen. (suom. Luulin heidän jo purkaneen talon.)